Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Cellulitis, de 'badpakangst' van menige vrouw

Vanaf de eerste mooie lentedagen zitten wij te popelen om in korte rok, short en bikini in de tuin of op het strand te flaneren en te paraderen. Tot een grote spiegel ons met de neus op een wrede realiteit drukt: ontsierende putjes en bultjes op dijen, heupen en billen,  de 'badpakangst' van acht op de tien vrouwen. Wat is cellulitis nu eigenlijk? Hoe ontstaat het en wat kunnen wij eraan doen?

 

Typisch vrouwelijk

 

Eerst en vooral het goede nieuws: Cellulitis is geen ziekte of een speling van de natuur,  maar een heel natuurlijk fenomeen dat bij de typische weefselstructuur van de vrouw hoort. Als een vrouw de huid van haar bovendij tussen duim en wijsvinger samendrukt,  zal ze zien dat die in golfjes samentrekt. Als een man datzelfde doet, blijft zijn huid glad  Dat komt omdat mannelijke weefselvezels kruiselings geweven zijn en hun vetcellen dieper liggen dan bij de vrouw. Vrouwelijke weefselvezels zijn losser en evenwijdig geweven  en daardoor ook elastischer. Eigenlijk heeft alles te maken met het feit dat vrouwen kunnen zwanger worden en dat  de huid dan moet kunnen meerekken. Dat is dan ook de reden waarom vrouwen cellulitis krijgen en mannen niet.

 

Hoe losser het weefsel en hoe weker de bindweefselvezels, hoe meer de vetcellen vrij spel krijgen om door de mazen van het net te glippen. Als de vetcellen groeien, wringen ze zich door het lossere bindweefsel heen en puilen als het ware uit. Je huid krijgt dan het  uitzicht van een sinaasappel met putjes (de knooppunten van het bindweefselnet) en knobbeltjes (de opgeblazen vetcellen). Vrouwen zonder cellulitis zijn dus eerder uitzondering dan regel.

 

Wist je trouwens dat in de Amerikaanse Tv-serie 'Baywatch', al die bloedmooie vrouwen maar tot aan hun middel echt zijn, ook Pamela Anderson? De rest is er afgeknipt en vervangen door de benen van steeds hetzelfde 17-jarig Nederlands meisje dat door de natuur werd verwend met benen waar elke vrouw van droomt.

 

Naaktmodellen worden speciaal belicht en ingewreven met olie om de mankementen van de natuur te verdoezelen. Een bips wordt liggend gefotografeerd en nadien weergegeven alsof het model rechtop staat, omdat de rondingen  dan beter uitkomen  en er geen oneffenheden te zien zijn. En wij maar complexen hebben!

 

Trouwens de vrees voor cellulitis hangt volledig samen met het heersende schoonheidsideaal. In de tijd van Rubens en Goya werden de schoonheden van die tijd natuurgetrouw gepenseeld mét putjes en  knobbeltjes en niemand die daar aanstoot aan nam. 

 

 

Hormonen

 

Cellulitis is ook een typisch hormonaal gebonden probleem. Wie uitgesproken vrouwelijke vormen heeft en dus rijkelijk bedeeld is met het vrouwelijk hormoon oestrogeen, is er vatbaarder voor. Hoe meer oestrogenen men heeft, hoe losser het bindweefsel geweven is en hoe gemakkelijker de opgeblazen vetcellen de kans krijgen om door het net te puilen. Wie lang of mager is en eerder een mannelijk model heeft, zal ook minder cellulitis hebben. Dat verklaart ook waarom vrouwen er een veel groter probleem van maken dan mannen. Mannen kijken immers naar het geheel en storen zich meestal niet aan een paar putjes en bultjes.

 

 Cellulitis kan je in de hand werken

 

Cellulitis volledig tegengaan is onmogelijk, maar men kan er wel heel wat aan doen.

De voeding is heel belangrijk. Als je een tekort hebt aan vitaminen verliest het bindweefsel aan kracht. Wie rookt, vaak medicamenten slikt, teveel alcohol drinkt of onophoudelijk onder stress staat, kweekt op die manier een broeinest voor cellulitis. Ook de pil kan de normale hormonenhuishouding dermate in de war sturen, dat je bindweefsel als het ware via een achterpoortje verzwakt wordt. En natuurlijk speelt het gewicht een belangrijke rol. Probeer je gewicht onder controle te houden, maar pas op voor het zogenaamde jojo-effect, waarbij je afwisselend vermagert en weer bijkomt. Niets verzwakt het net van bindweefsel zo erg als precies dat afwisselend krimpen en weer rekken van de huid. Te weinig beweging nemen, je spieren eenzijdig belasten, te strakke kleding dragen en je benen over elkaar slaan is ook om moeilijkheden vragen. 

 

Of tegengaan

 

Cellulitis kan je te lijf gaan door:  Minder te roken en te drinken, regelmatig te bewegen, en evenwichtige, vitaminerijke maaltijden te gebruiken. Zwemmen, fietsen, wandelen en joggen zijn uitstekende sporten, maar ook turnoefeningen die de spieren ter hoogte van de tere plekken verstevigen, zodat vetophoging er wordt afgeremd en de vetten afgebroken. Ook wisseldouches en mineraalwater of kruidenthee drinken kan helpen.

De laatste jaren werden er talloze technieken ontwikkeld die cellulitis niet volledig kunnen wegwerken, maar wel aanzienlijk kunnen verminderen: lasertherapie, lipoplanning, cellulolipolyse, dieptewarmte, chromotherapie, aromatherapie, depressomassage.... .Bezin eer je begint en hou er rekening mee dat deze technieken voor een serieuze aderlating inje budget kunnen zorgen.

 

Masseren met etherische olieën

 

Een massage met etherische oliën kan wel soelaas brengen. Zo'n massage maakt de weefsels los, stimuleert de lymfen en bevordert de doorbloeding van je huid. Pur Essential komt dit voorjaar met een anti-cellulite firming box op de markt om thuis professionele resultaten te bekomen. Dank zij de Ani-Cellulitis zuignap, ontworpen en gepatenteerd door Puressentiel, kan elke vrouw nu haar eigen rollende massage toepassen (uitzuiging-opzuiging van de huid) zoals masseurs en kinesitherapeuten doen. Je kan de intensiteit van de aanzuiging van de huid regelen naargelang de drukkracht die je uitoefent op de zijkanten van de koepel van de zuignap. Hoe harder je drukt hoe meer vacuüm je creëert in de zuignap, hoe hoger de huidplooi komt, hoe dieper de massage. De massage mag wel nooit gebeuren op een droge huid. Eerst moet je op de te behandelen huid de Afslanker droge olie bestuiven. De koffer bevat twee flacons Afslanker Droge Olie met 18 essentiële oliën en de zuignap Celluli VAC.  (Prijs: €49,95)

 

Andere afslankingsproducten op basis van essentiële oliën

 

Na vier jaar onderzoek komt Puressentiel nu ook met een Express afslankingscrème op de markt: Essentiële oliën in de optimale hoeveelheid en met pure cafeïne die 24 uur actief is. Voor het eerst slaagt een product bij de apotheek erin om natuurlijke cafeïne met de optimale dosis essentiële oliën te verenigen. (Prijs: €36,65)

 

Daarnaast heeft Puressentiel ook een afslanker bad-douche met 18 essentiële oliën (zonder kleurstoffen, zonder bewaarmiddelen, zonder parabenen en zonder synthetische parfum) om onder de douche of in bad al wrijvend of masserend aan te brengen. (Prijs: €17,85)

 

Eveneens in het gamma is de Puressentiel afslanker 100% biomassageolie pompelmoes -Jojoba. (Prijs: €21,45)