Onderlijfjes: Veel meer dan een marcelleke

 

Zestig jaar geleden droeg men onder zijn kleding, ongeacht of men ging werken of sporten, in de zomer een katoenen Marcelleke en in de winter een meer bedekkend flanellen hemdje met korte of lange mouwen. In de jaren vijftig ontdekten fabrikanten het 'ei van Columbus': Thermisch ondergoed. Gedaan met natte, bezwete onderlijfjes, dank zij het thermisch ondergoed blijft men droog en warm. Het werd een ware boom en elk seizoen wordt het gamma nog gesofistikeerder.

Maar hoe ziet men als shopper nog de bomen in het bos?

 

Voor- en nadeel van katoen

 

Hoeaangenaam katoen ook kan zijn het heeft één groot nadeel. Als je bij koud weer zweet, zal dit materiaal het vocht opnemen waardoor de isolerende waarde van deze stof volledig verloren gaat. Sterker nog de nattigheid fungeert dan als een perfecte geleider van externe koude naar het lichaam. De eerste laag kleding mag dus zeker geen vocht vasthouden, maar moet die opnemen en kunnen doorgeven aan de volgende laag. In zeer warme omstandigheden kan het wel interessant zijn om katoen te dragen. Het vocht dat dit opneemt, verdampt dan immers. Een algemene regel voor sporters is dus: Draag bij kouder weer als eerste laag geen katoen.

 

Thermisch ondergoed: what's in a name?

 

Een eerste vaststelling is dat thermisch ondergoed uit heel uiteenlopende materialen kan bestaan: Polyester, Capilene polyester, Polypropylene, Thermolactyl, Dryarn, Meryl, Merinos-wol,...

Merinos-wol is zo oud als de mensheid, maar het werd als het ware 'herontdekt' door kouwelijke sporters. Maar laten we eerst beginnen met de synthetische stoffen.

Het begon met polyester. Bij de ontdekking van die nieuwe stof, die oorspronkelijk werd gebruikt voor bovenkleding, waren de dames aanvankelijk razend enthousiast. Eindelijk een stof die licht aanvoelt, niet kreukt, niet jeukt en waaraan men nagenoeg geen onderhoud heeft: wassen, ophangen en eenmaal droog kan men het terug aandoen. Maar zuiver synthetische stoffen hebben één groot nadeel, zeker voor mensen die gemakkelijk zweten: Na één dag ruikt men naar zweet, na een week stinkt men. Het is dan wel rap gewassen, maar toch vindt niemand het fijn dat zijn gesprekspartner een stap achteruit deinst.

 

Van antibacteriële behandelingen en schelpen tot zilver-ionen

 

Omdat synthetische stoffen toch heel wat voordelen bieden, zochten fabrikanten middeltjes om de zweetgeur, veroorzaakt door bacteriën die zweet omzetten in stinkende componenten, te neutraliseren.

Een anti-bacteriële behandeling is er dus één van. Een nadeel van deze methode is echter dat het effect ervan vermindert met het wassen. Gebruikers melden dat de werking ervan na een 30-tal wasbeurten zelfs helemaal verdwenen is. Merken zoals Coolmax (Invista) ontkennen dit en beweren dat hun bescherming blijvend is.

De vindingrijkheid van de fabrikanten gaat soms heel ver. De Capilene Polyester van het merk Patagonia bestaat voor de helft uit gerecycleerd Powerdry Polyester, dat anti-bacterieel behandeld is met Gladiodor. Gladiodor is een mengsel van schelpjes en dode krabbetjes, dat zijn magische krachten zeker 50 wasbeurten zou behouden. De fabrikanten beroepen zich voor deze bewering op volgende test. Ze legden een brood op een zolder en na een maand was het ingevolge het vocht volledig beschimmeld. Een ander brood verpakten ze in een Capilene Polyester T-shirt en legden het op dezelfde zolder. Een maand later was er geen spoor van schimmel te bespeuren. Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat we die proef niet hebben nagedaan.

Anderen trachten zweetgeuren te beperken met geladen zilver-ionen, die de groei van schimmels en bacteriën afremmen. De bacteriën worden door een positieve lading van de actieve zilverionen aangetrokken, omsloten en direct inactief gemaakt. Zilverionen kunnen door de fabrikant verwerkt worden in de stof of er achteraf met een spray worden opgespoten door de gebruiker.

 

De Merinos-wol bewijst al van in de oudheid haar degelijkheid

 

Merinos-wol is wol van Merino-schapen, die in Nieuw Zeeland grazen op een hoogte van 3500 meter, waar het overdag zeer warm en 's nachts heel koud is. Zonder de bescherming van die bijzondere vacht zouden die beestjes daar onmogelijk kunnen overleven. Net als Polypropyleen of Polyester biedt dit materiaal verkoeling bij warm weer en thermische bescherming bij lage temperaturen. Het grote voordeel ten opzichte van veel andere wol is dat het niet kriebelt en dat je het in de wasmachine kunt wassen. Bovendien is het zeer snel droog en behoudt het zijn thermische eigenschap als het nat is. Een ander groot voordeel is dat het van nature anti-bacterieel is. Het wordt dan ook vaak gedragen door  professionele bergbeklimmers die soms weken hetzelfde ondergoed moeten dragen. Je vindt Merinos-ondergoed bij sportmerken zoals Slam, North Face, Patagonia, Icebreaker maar ook bij niet sportmerken, zoals Medima, die een uitgebreider en modieuzer gamma hebben en Woolpower.

 

Woolpower: de warmte van merinoswol vermengt met de sterkte van een polyamide-vezel

 

Woolpower maakt thermisch ondergoed uit een materiaal dat een mix is van 80% merinos-wol met een synthetische polyamide vezel. Op die manier bekomt men een sterker en duurzamer product. Woolpower kleding is vooral heel basic. Niet modieus, maar vooral functioneel en heel erg lekker warm. Het is dan ook niet gek dat veel werklui kiezen voor het merinowol van de Zweedse fabrikant. Maar ook sporters en mensen die graag in de buitenlucht zijn, raken verslingerd aan Woolpower. Het grote voordeel is ook dat het op 60° mag worden gewassen.

We konden het even uittesten. De onderlijfjes zijn eenvoudig van snit, ultralicht en toch heel warm.

 

Damart is niet langer ondergoed voor oma's

 

Wanneer we te rade gingen bij ervaringsdeskundigen had iedereen zo zijn eigen voorkeur voor merken en materialen. De ene zweert bij de merinos-wol, de andere bij het gewoon polyester ondergoed.

“Ik zweer bij de onderlijfjes van mijn oma “ vertelt een sportieve kennis. “Ze koopt die altijd in een Damartwinkel. De body's zijn vervaardigd uit thermolactyl die het lichaam warm en droog houdt. Nee, nee niet met van die kantjes” verduidelijkt hij vlug wanneer ik in een lach schiet, “je vindt er ook heel klassieke modellen in wit of zwart”. En we durven al helemaal niet meer lachen wanneer we de uitleg horen over de intelligente vezel Climatyl, die ze sinds een tiental jaren in het ondergoed verwerken.

“Climatyl past zich aan aan de weersomstandigheden en je behoeftes. Het is een procedé van micro-inkapseling, ontwikkeld voor de NASA: miljoenen mokrocapsules slaan de overtollige warmte op en geven die terug af aan het lichaam wanneer dat warmte nodig heeft. Er is ook een speciale moltonvoering die als een warmterooster werkt en die zich opent of sluit in functie van de buitentemperatuur. Leuk is ook dat ze deze onderlijfjes in vijf niveaus hebben van licht tot extreem warm zodat je je ondergoed kunt aanpassen aan het soort activiteit en de weersomstandigheden. Het grote voordeel is dat ze een pak goedkoper zijn dan al die sportmerken.”

 

Damart-sport

 

Naar aanleiding van haar 60-jarig bestaan, gaat Damart nog een stuk verder en pakt uit met het meest innoverend Thermolactyl-gamma uit zijn geschiedenis: de Active Body+. De naam Active Body+ verwijst naar een technologie die mikt op sporters en liefhebbers van sporten als wandelen, nordic walking, running, fietsen en wintersport, maar ook van buitenactiviteiten in de ruimste zin. Active Body+ heeft een naadloze snit en werkt als een tweede huid. Het past zich aan elke lichaamsvorm aan en volgt trouw alle bewegingen : thermoregulerend, masserend, luchtdoorlatend en werkend op elke zone van het lichaam met een specifieke functie. Met het gamma Damart Sport maakt Damart voor goed komaf met haar imago van ondergoed en kledij voor oudere dames.

 

Meer informatie

 

Woolpower: www.hikeaway.be

Damart: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.