Kunst en koken - Kookboek van Keramiekmuseum Princessehof
Karin Gailard
Noordboek | HLBooks (2022)
In verzameling
#1028
8*
Eten en drinken algemeen
Gebonden met hardcover 9789056159603
Nederland  Nederlands
Achterkaft: Wat gebeurt er als je toonaangevende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies vraagt een gerecht te bedenken voor museaal serviesgoed en dat gerecht ook nog eens écht opdient op die kostbare, vaak eeuwenoude stukken? Keramiekmuseum Princessehof vroeg bijna vijftig koks uit binnen- en buitenland zich te laten leiden door herkomst, vormen en decoraties van evenzoveel voorwerpen uit de rijke museumcollectie. Het resultaat is een uniek kook-, lees- en kijkboek met recepten uit alle windstreken, van soepen en salades tot vlees, vis en vegan, van voorafjes tot taart, koekjes en desserts. Laat u betoveren door de beeldschone foto’s en de boeiende verhalen over de objecten en raak geïnspireerd door de heerlijke gerechten, gepresenteerd op prachtige keramiek uit heden en verleden. Met recepten van: Fábio Alvez, Jean Beddington, Meltem Beker en Deniz Ahmet Köse, Dennis van den Beld, Arjan Bisschop, Amir Masoud Boroun, Sven Chartier, Tso Min Cheng, Jeroen en Lars van Dongen, Bas van Dorland, Peppe Guida, Xiao Han Ji, Gwan Liat Ho, Cees Holtkamp, Nao Ishizaka, Giel Kaagman, Ryoji Kojima, Ola Lanko, Vanja van der Leeden, Mari Maris, Fadi Fatimeh Masri, Maroeska Metz, Mutsuo Okabayashi, Alan Oostrom, Yotam Ottolenghi, Sunghye Park, Jamie Penaloza, Jaymz Pool, Titti Qvarnström, Adriaan van Raab van Canstein, Tim Raue, Claudia Roden, Begoña Rodrigo, Dick Soek, Rosarin Sriprathum, Wim Teeuw, Danny en Mike Tsang, Erkan Türkman, Suvannee Vangsiripaisal, Edwin Vinke, Nickey Vlierhuis en Pieter van de Pavoordt, Regula Ysewijn.



Recensie: Het Keramiek Museum brengt een kookboek uit met bijzondere recepten die nationaal en internationaal bekende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies speciaal hebben bedacht bij serviesgoed uit de museumcollectie. Uniek is dat alle gerechten worden gepresenteerd op en in de kostbare, vaak eeuwenoude borden, schotels en kommen zelf. In het ruim 400 pagina’s tellende boek Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof komen keramische en culinaire kunst voor het eerst letterlijk samen. Voor het boek zijn 45 topstukken geselecteerd uit de collectie van het Princessehof, afkomstig uit Azië, het Midden-Oosten en Europa. Het oudste is een Chinese schaal uit de 9de eeuw, het jongste een serie borden van het Dutch Design duo Scholten & Baijings uit 2016. Met oogstrelende foto’s en boeiende achtergrondverhalen worden al deze objecten voor het voetlicht gebracht. Naast de cultuurhistorische achtergrond van de museale keramiek, biedt het boek tientallen unieke recepten van onder meer Claudia Roden, Yotam Ottolenghi, Vanja van der Leeden, Dick Soek en Cees Holtkamp. Met hun kostelijke gerechten hebben zij niet alleen de smaken van Oost en West met elkaar verbonden, maar ook de museumstukken uit deze culturen weer tot leven gebracht. Keramiek en eten horen bij elkaar. In dit boek is het keramiek het uitgangspunt voor de gerechten. Bij elk gerecht is een passende chef-kok, of culinaire auteur gevonden. Zowel bekende als onbekende koks van over de hele wereld leverden een bijdrage aan het boek. Het resultaat is een mooie diversiteit aan gerechten. Voor de ervaren thuiskok zijn de gerechten goed te bereiden. Bij de mooie verhalen over objecten staan schitterende foto's.

Een recept uit dit boek staat op www.Tannetje.nl.

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Kunst en koken




Medewerkers
(Eind)redactie Teuntje Klinkenberg
Fotografie Erik en Petra Hemserg; Fabian Samidjono
Receptuur Jean Beddington; Beukers Scholma
Product Gegevens
NUR code 440, 655
Omslag Prijs € 49,95
Aantal pagina's 416
Hoogte x Breedte 305 x 225  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja
Winkelprijs bij verschijnen € 49,95
Conclusie
Dit unieke kook-, kijk- en leesboek is een indrukwekkend en bijna perfect boek en daarmee EEN GROTE AANRADER.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Woord vooRAF 9
Kunst en koken: the making of 11
Aan tafel bij Maria Louise 17
Het allereerste porselein 17
Spinazie en ei 33
Pas op: gif! 41
Gouden gloed 49
Japans met een Koreaanse twist 57
En... ijs toe! 65
Aarde, zon, hemel 73
Spirituele schotels 81
Amusement op tafel 89
Servies of kunstinstallatie? 97
Intermezzo 105
/////wave Bowl: een Oost-West icoon 113
Uit de vezameling van een miningenieur 121
Herkomst gezocht 129
Celadon uit Korea 137
Wit en geplooid 145
Bencharong: kleurrijk porselein voor het Thaise hof 153
Qingbal: elegantie en verfijning uit de Song-dynastie 161
Pastelvormen: van gebakken deeg tot gebakken klei 169
Boerenbont 177
Kraak: een hype in de zeventiende eeuw 185
Slimme serviezen 193
Intermezzo 201
Zo breekbaar als porselein 209
Chadō: de weg van de thee 217
Imitatie: de hoogste vorm van vleierij 225
Iznik: keramiek uit het Ottomaanse rijk 233
De vogel slaat zijn vleugels uit 241
Sawankhalok: celadon uit Thailand 249
Borden ter lering en vermaak 257
Keizerlijke kom 265
Scandinavion blue 273
De oorsprong van het succes kobaltblauw 281
Intermezzo 289
Franse adelaar in Hollands porselein 297
Japans porselein op bestelling 305
Diplomatiek kerstenen 313
'Een zelszaam, fraai visch eetservies van keurige teekening' 321
'Toon mij uw servies en ik zal zeggen wie u bent' 329
Japans celadon voor de Indonesische markt 337
(Te) kostbaar Pronk-porselein 345
`Witte waterwereld 353
Een goddelijke kleur 361
Magnifiek Ming 369
Keramiek met een grote K 377
Fries blauw 385
Een toekomst voor Arita 393
Bouillon, sauzen, extra's 401
Register recepten 410
Register personen en zaken 411
Fondsen en partners 415
Fotoverantwoording 416
Colofon 416