Achterkaft: Wat gebeurt er als je toonaangevende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies vraagt een gerecht te bedenken voor museaal serviesgoed en dat gerecht ook nog eens écht opdient op die kostbare, vaak eeuwenoude stukken? Keramiekmuseum Princessehof vroeg bijna vijftig koks uit binnen- en buitenland zich te laten leiden door herkomst, vormen en decoraties van evenzoveel voorwerpen uit de rijke museumcollectie. Het resultaat is een uniek kook-, lees- en kijkboek met recepten uit alle windstreken, van soepen en salades tot vlees, vis en vegan, van voorafjes tot taart, koekjes en desserts. Laat u betoveren door de beeldschone foto’s en de boeiende verhalen over de objecten en raak geïnspireerd door de heerlijke gerechten, gepresenteerd op prachtige keramiek uit heden en verleden. Met recepten van: Fábio Alvez, Jean Beddington, Meltem Beker en Deniz Ahmet Köse, Dennis van den Beld, Arjan Bisschop, Amir Masoud Boroun, Sven Chartier, Tso Min Cheng, Jeroen en Lars van Dongen, Bas van Dorland, Peppe Guida, Xiao Han Ji, Gwan Liat Ho, Cees Holtkamp, Nao Ishizaka, Giel Kaagman, Ryoji Kojima, Ola Lanko, Vanja van der Leeden, Mari Maris, Fadi Fatimeh Masri, Maroeska Metz, Mutsuo Okabayashi, Alan Oostrom, Yotam Ottolenghi, Sunghye Park, Jamie Penaloza, Jaymz Pool, Titti Qvarnström, Adriaan van Raab van Canstein, Tim Raue, Claudia Roden, Begoña Rodrigo, Dick Soek, Rosarin Sriprathum, Wim Teeuw, Danny en Mike Tsang, Erkan Türkman, Suvannee Vangsiripaisal, Edwin Vinke, Nickey Vlierhuis en Pieter van de Pavoordt, Regula Ysewijn.
Recensie: Het Keramiek Museum brengt een kookboek uit met bijzondere recepten die nationaal en internationaal bekende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies speciaal hebben bedacht bij serviesgoed uit de museumcollectie. Uniek is dat alle gerechten worden gepresenteerd op en in de kostbare, vaak eeuwenoude borden, schotels en kommen zelf. In het ruim 400 pagina’s tellende boek Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof komen keramische en culinaire kunst voor het eerst letterlijk samen. Voor het boek zijn 45 topstukken geselecteerd uit de collectie van het Princessehof, afkomstig uit Azië, het Midden-Oosten en Europa. Het oudste is een Chinese schaal uit de 9de eeuw, het jongste een serie borden van het Dutch Design duo Scholten & Baijings uit 2016. Met oogstrelende foto’s en boeiende achtergrondverhalen worden al deze objecten voor het voetlicht gebracht. Naast de cultuurhistorische achtergrond van de museale keramiek, biedt het boek tientallen unieke recepten van onder meer Claudia Roden, Yotam Ottolenghi, Vanja van der Leeden, Dick Soek en Cees Holtkamp. Met hun kostelijke gerechten hebben zij niet alleen de smaken van Oost en West met elkaar verbonden, maar ook de museumstukken uit deze culturen weer tot leven gebracht. Keramiek en eten horen bij elkaar. In dit boek is het keramiek het uitgangspunt voor de gerechten. Bij elk gerecht is een passende chef-kok, of culinaire auteur gevonden. Zowel bekende als onbekende koks van over de hele wereld leverden een bijdrage aan het boek. Het resultaat is een mooie diversiteit aan gerechten. Voor de ervaren thuiskok zijn de gerechten goed te bereiden. Bij de mooie verhalen over objecten staan schitterende foto's.
Een recept uit dit boek staat op
www.Tannetje.nl.
Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Kunst en koken