In de eerste helft van 2022 zijn er door de NVWA 5.700 tekortkomingen vastgesteld in de 39 grote Nederlandse roodvlees- en pluimveeslachthuizen. Dit heeft geleid tot 401 schriftelijke waarschuwingen of boetes.
Vanaf 1 juli 2023 is er een nieuw register sociale hygiëne. Er komt een nieuwe commissie, de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) die het werk van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) overneemt. Dit betreft alleen het register en een aantal andere zaken die SVH tot nu toe voor de overheid deed en staat geheel los van de examens van SVH. Voor mensen die al geregistreerd staan heeft de nieuwe ontwikkeling weinig gevolgen, maar herbevestigen bij de Lcsh van de huidige registratie is wel nodig. Daarover staat hieronder meer. Voor mensen die na 1 juli het diploma sociale hygiëne halen heeft het meer gevolgen. Die gevolgen worden hieronder verder toegelicht. Bekijk ook de uitlegvideo van Ricardo Eshuis, directeur van SVH, onderaan dit bericht.
De organisatioren met rechts chef Giuseppe Di Miceli. Foto: Annemarie Jacob.
Tijdens het Pinksterweekend van 25 tot en met 29 mei aanstaande vindt in het Park de la Boverie weer het eetfestijn ‘Les Epicuriales’ plaats. Het is reeds de 17e editie. De formule is bekend, je kunt flaneren langs 17 paviljoenen die omgetoverd zijn tot mini restaurantjes. Nieuw is dat het betaalmiddel ‘de épis’ vervangen wordt door een armband waardoor het festival cashless wordt. Ook nieuw is de samenwerking met het museum de la Boverie. Onder de noemer ‘Kunst & Gastronomie’ komt er een wisselwerking tussen de schilderijen en hetgeen er als kunst op het bord wordt getoverd.
Mama reuzenmiereneter Tikaja beviel op 4 mei, na 180 dagen draagtijd, van een gezond kleintje. De allereerste reuzenmiereneter die geboren wordt in de geschiedenis van ZOO Planckendael! Anderhalve kilo schattigheid, een mini-versie van zijn of haar ouders, en de baby kroop vier minuten na de geboorte al op mama's rug. Best indrukwekkend. Reuzenmiereneters zijn bijzondere dieren met een lange snuit en een kleverige tong. Ga je op kraambezoek? Ontdek dan mini op de rug van mama of onder haar pluizige staart die ze gebruikt om haar kleintje toe te dekken.
Ik kreeg van Gourmand Gazette en prachtige fles Whisky. Ik moet nodig weer een verhaaltje schrijven. De Whisky is een prima stimulans om dat te gaan doen. Ik wist alleen niet waarover en opeens bedacht ik ‘stroopwafels’. Ik had net een pak gekocht. En bedacht me dat ik een groot fan ben van de Stroopwafels, dus besloot ik de onderwerpen te combineren. Ik hoop dat jullie de combinatie leuk vinden! Bij deze dus!
Het is Marc Coucke en Bart Versluys (Versluys Bouwgroep) menens. Beiden horend tot de rijkste Belgen, werden ze in 2021 de nieuwe eigenaars van het luxehotel La Réserve in Knokke-Heist. Een zaak met geschiedenis. Heel de ‘high society’ was er thuis, net zoals grote namen uit de showbusiness. Denk aan Frank Sinatra, Edith Piaf of Jacques Brel. Het duo Coucke-Versluys wil van de zaak opnieuw hét paradepaardje aan de kust maken. En dat bewijzen ze door sterrenchef Peter Goossens aan te trekken, maar ook Yannick Bouts aan boord te brengen. Naast de culinaire hotspot willen ze met het hotel uitgroeien tot een vijfsterrenzaak, lid van het prestigieuze Relais & Chateaux.
Diergaarde Blijdorp mag zo’n 100 grote bomen overnemen uit het Bomendepot dankzij een bijzonder aanbod van de gemeente. Het depot wordt verplaatst en een deel van de bomen die niet mee gaan, zijn voor Blijdorp bestemd. Deze bomen zijn speciaal gekweekt voor de gemeente Rotterdam en van grote waarde. Zo zijn er bomen bij zoals de tweestammige platanen, die speciaal gekweekt zijn voor het oude Centraal Station van Rotterdam, de plek waar Diergaarde Blijdorp ooit in 1857 is gestart.
De rederij Holland Norway Lines start per 1 juni met de verbinding tussen Emden en Kristiansand en keert hiermee, na een tijdelijk verblijf van 6 weken in Cuxhaven, terug op een vaste locatie in de Eems.
Maar dat er meer is dan de traditionele ‘tomate-crevettes’ of de in eer herstelde garnaalkroket, bewees de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Deze onderwijsinstelling was de plaats van afspraak voor de Koninklijke Orde van de Paardevissers om de tweede editie van het Belgisch Kampioenschap garnaalpellen voor te stellen. Dat vindt plaats op 25 juni e.k. op het Fabiolaplein in Oostduinkerke. Er nemen zo’n 100 garnaalpellers aan deel. En het zal snel moeten gaan. Immers afgelopen jaar pelde Nadine Deetens uit Zwankendamme bij Brugge maar liefst 101 gram in tien minuten tijd. Dat deed ze nog eens over op het WK in Frankrijk waar ze zich zelfs overtrof en de garnalen van kop en staart verloste tot 155 gram.
Op zaterdag 13 mei is voor het eerst sinds 27 jaar weer een officiële aftrap van het graskaasseizoen. Tijdens de ‘Nationale Graskaasdag’ in Woerden trappen boeren, handelaren en producenten het graskaasseizoen gezamenlijk af.