Promotiecampagne kinderassortiment
Wijnglazenstore_algemene shopbanner_300x250
Kookboekstore_algemeneshopbanner_300x250
Boeken algemeen
Cooldeal  300x250

Jaguarwelpen in ARTIS voor het eerst buiten het nest

De twee zwarte jaguarwelpen die op 28 juni in ARTIS geboren werden, hebben hun eerste stappen in het buitenverblijf gezet. De jonge jaguars bleven bijna vijf weken in het nest, waar ze vooral sliepen en dronken bij de moeder. Hun ogen, die bij de geboorte nog dicht waren, gingen pas na ongeveer twee weken open. De ogen van jonge jaguars zijn in het begin grijsblauw gekleurd. Langzaamaan leren ze focussen en komen de gele, groene en oranje tinten van volwassen jaguars erin. Afgelopen zaterdag zetten zij, met de moeder in hun kielzog, de eerste stappen buiten het nest. De moeder sleepte een prooidier mee naar buiten, zodat de welpen het konden onderzoeken. De welpen zullen vanaf nu af en toe zichtbaar zijn in het buitenverblijf.

 

Melktanden

Jaguars (Panthera onca) hebben bij de geboorte nog geen tanden. Pas na zo’n anderhalve maand beginnen de melktanden te groeien. Toch kunnen de welpen met hun ruwe tong nu al kleine stukjes vlees en vleesvocht binnenkrijgen. In de aankomende zes maanden zullen de jaguars van moedermelk geleidelijk overgaan op vlees.

 

Zwarte welpen

De twee welpen in ARTIS zijn zwart van kleur. De kleur zegt niets over het geslacht van de welpen: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen. Of de jaguarwelpen van ARTIS mannetjes of vrouwtjes zijn, wordt na ongeveer negen weken bekeken.

 

Dekking
Jaguars zijn solitaire dieren, die alleen tijdens de voortplantingsperiode bij elkaar komen. Het nieuwe jaguarverblijf dat eind 2016 geopend werd, is dan ook zo ingericht dat de twee jaguars gescheiden kunnen leven. ARTIS maakt deel uit van het Europese fokprogramma (EEP) voor jaguars. In het kader daarvan kwamen het zwarte mannetje en gevlekte vrouwtje eind vorig jaar bij elkaar, en er werden meerdere dekkingen waargenomen. Eenmaal drachtig werden de twee jaguars weer van elkaar gescheiden. Een jaguar heeft een draagtijd van ongeveer drie à vier maanden. Het vrouwtje brengt de welpen alleen groot. Na anderhalf à twee jaar zijn de jonge jaguars zelfstandig.