Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Gloednieuwe DektonĀ® keuken voor sterrenchef Jonnie Boer

Toen Jonnie Boer besloot zijn wereldberoemde restaurant De Librije te verhuizen van het gelijknamige kloostercomplex in Zwolle naar de overdekte binnentuin van zijn hotel, wist de chef-kok een ding zeker: middelpunt moest de keuken worden, gemaakt van Dekton® by Cosentino.

 

Jonnie en Thérèse Boer, trotse bezitters van maar liefst drie Michelinsterren, hadden al eerder samengewerkt met Cosentino. Dit toonaangevende, Spaanse familiebedrijf is ’s werelds grootste producent van innovatieve, kwalitatief hoogstaande oppervlakken. In 2012 organiseerden zij een ontwerpwedstrijd voor de chefs’ table van De Librije. Winnaar werd Dries van Wagenberg, wiens tafel werd vervaardigd van Silestone® kwarts van Cosentino.   


Over dat resultaat was de Zwolse chef zo tevreden, dat hij voor zijn nieuwe keuken opnieuw een samenwerking met de Spaanse producent aan ging. Jonnie Boer: ‘Toen wij ons nieuwe restaurant wilden gaan bouwen, hadden we daar allerlei wilde plannen voor. En daar zijn wilde plannen van Cosentino bijgekomen.’ Thérèse Boer: ‘We hebben er bewust voor gekozen de keuken midden in het restaurant te plaatsen. Die moest er natuurlijk supermooi uitzien. We wilden ook graag veel natuurlijke materialen toepassen, die heel functioneel moesten zijn.’

 

Het werkblad van de keuken, een fraai ontwerp van interieurarchitect Eric Kuster, is gemaakt van Dekton® by Cosentino. Dit revolutionaire oppervlaktemateriaal wordt vervaardigd van geavanceerde grondstoffen die ook bij de productie van glas, porselein en kwartsoppervlakken worden gebruikt. Door zijn unieke eigenschappen (zie kader) heeft Dekton® oneindig veel toepassingsmogelijkheden zoals vloeren, gevels, werkbladen en wandbekledingen.

 

Koken op steen
Net als in de natuur komt Dekton® tot stand onder hoge temperaturen en extreme druk, waardoor het materiaal ultracompact, niet poreus en uitstekend bestand tegen hitte en kou is. Thérèse Boer: ‘Dat bracht ons op het fantastische idee: koken op steen.’

 

Doordat Dekton® zo hittebestendig is, wordt het namelijk mogelijk inductiespoelen onder het werkblad te plaatsen. De gebruikelijke glasplaat komt hierbij te vervallen, waardoor een vlak, naadloos blad ontstaat dat ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Het inductieproces geeft géén warmte aan Dekton® door, louter de opwarmende pan zorgt voor een tijdelijke, plaatselijke verwarming van het blad.

 

Jonnie Boer: ‘Ik wilde een werkblad waar wat gebeurt, dat een extra beleving aan het restaurant geeft. Onze gasten komen vaak erbij staan. Ik zet een pan op het Dekton® blad en die gaat koken. Mensen geloven hun ogen niet. Daarna haal je een doekje erover en weg is de warmte. Dit is een innovatie is waarmee je mensen echt verrast.’ Thérèse Boer: ‘Het levert een uniek plaatje op. Onze gasten gaan er helemaal vanuit hun dak.’

 

Kleuren en finishes
Dekton® is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen: de Solid Collection, Natural Collection en Tech Collection. Deze drie collecties voldoen perfect aan de natuurlijke kenmerken van het materiaal. Egale kleuren, natuursteen, leisteen, cement en houtstructuur zijn slechts enkele van de mogelijke afwerkingen van Dekton®. Het materiaal laat zich ook gemakkelijk combineren met hout, glas, roestvrij staal en talloze andere materialen die veel in keukens worden toegepast. Jonnie Boer: ‘Wij zijn nu de enigen in de wereld die het hebben, maar ik verwacht dat in een aantal jaar meer restaurants Dekton® by Cosentino hebben toegepast, want het is gewoon een superproduct.’

 

Eigenschappen Dekton® by Cosentino:

  • Uitstekende vuur- en hittebestendigheid
  • Brandwerend
  • Hoge krasbestendigheid
  • Hoge UV-bestendigheidHoge slijtvastheid
  • Hoge vlekbestendigheid
  • Zeer onderhoudsvriendelijk
  • Eenvoudig te reinigingen